03.11.2023

Kako očuvati i obnoviti starine u Hrvatskoj?

Kako očuvati i obnoviti starine u Hrvatskoj?
Starine su pravo blago svake zemlje, a Hrvatska je posebno bogata svojom kulturnom baštinom. Očuvanje i obnova starina nije samo pitanje estetike, već i očuvanja identiteta, povijesti i tradicije. Mnogi ljudi zaziru od kupnje  ovakve vrste nekretnine jer možda nisu upoznati s prednostima i postupkom obnove.  U ovom vodiču proći ćemo kroz sve korake koje trebate poduzeti kako biste uspješno očuvali i obnovili svoju starinu.




Identifikacija i vrednovanje starina
Prvi korak u procesu očuvanja i obnove starina jest njihova identifikacija i vrednovanje. Ovaj korak uključuje istraživanje povijesti predmeta, utvrđivanje njegove vrijednosti te analizu stanja u kojem se trenutno nalazi. Važno je da se ovaj korak provede stručno i temeljito, jer će od njega značajno ovisiti daljnji postupci. U ovaj proces mogu biti uključeni konzervatori ukoliko se nekretnina nalazi u zaštićenoj zoni ili je dio kulturne baštine. Ako je vaša kuća zaštićeno kulturno dobro ili se nalazi unutar zone kulturno-povijesne cjeline, potrebne su vam dodatne dozvole za obavljanje radova. Više informacija o tome možete dobiti ovdje.  

Planiranje obnove
Nakon što ste identificirali i vrednovali svoju starinu, sljedeći korak je planiranje obnove. Ovaj korak uključuje izradu detaljnog plana rada koji će osigurati da se predmet obnovi na način koji će očuvati njegovu autentičnost. Za ovaj korak potrebno je angažirati arhitekta koji će za vas izraditi projekt.

Izbor stručnjaka za obnovu
Izbor pravog stručnjaka za obnovu ključan je za uspjeh cijelog projekta. Stručnjak bi trebao imati iskustvo u radu sa starinama sličnim onima koje planirate obnoviti te bi trebao biti sposoban razumjeti i poštovati povijest predmeta.

Proces obnove
Proces obnove može biti dugotrajan i zahtijevati puno strpljenja. Važno je biti svjestan da svaki predmet ima svoju jedinstvenu priču koja se ne može ispričati preko noći. Strpljenjem i posvećenošću možete osigurati da vaša starina dobije drugi život koji zaslužuje.

Održavanje starina
Nakon što je proces obnove završen, važno je redovito održavati svoju starinu kako bi se osiguralo da ostane u dobrom stanju. Održavanje može uključivati čišćenje, zaštitu od vlage i svjetlosti te redovitu kontrolu stanja.




Očuvanje i obnova starina nije samo pitanje estetike, već i očuvanja identiteta, povijesti i tradicije. Kroz ovaj vodič prošli smo kroz sve korake koje trebate poduzeti kako biste uspješno očuvali i obnovili svoju starinu. Nadamo se da će vam ovaj vodič biti koristan u vašem projektu obnove.

Za vas smo izdvojili starine iz naše bogate ponude!

[listings items_per_row=3 items_per_page=10 id_listing=431677;426211;412581;398587;381781;370851;300109;251930;230180]